Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A múzeumról

2010.04.28

A gyűjteményről

Kép

A magyarországi múzeumok között kultúrtörténeti érdekességű és különleges gyűjtemény a SZALMA-KINCS-TÁR Zengővárkonyban. A falu Pécstől 15 km-re fekszik, természeti szépségekben gazdag, s itt található Európa legnagyobb természetes szelídgesztenyése. Zengővárkonyban látható a Fülep Lajos emlékszoba, egy népi tájház és szövőműhely, a millennium évében megnyílt Míves Tojásgyűjtemény és Berta János faműves kiállítása.


A kis mecseki település 2002. márciusától nemzetközi szalmagyűjteménynek ad otthont. A kiállítás anyaga, a világ 15 országából származó mintegy 400 szalmából készült tárgy Tüskés Tünde közel egy évtizedes gyűjtő és kutató munkájának az eredménye.

Kép

A SZALMA-KINCS-TÁR ideális környezetben, a falu egyik műemlék jellegű házában kapott helyet. A tudományos igénnyel megrendezett kiállítás bemutatja a szalmából készíthető tárgyak sokféleségét, összefoglalja mindazon eljárásokat, amelyekkel a szalmából kultikus, használati és dísztárgyakat lehet készíteni, továbbá bemutatja a különböző technikákhoz szükséges eszközöket, szerszámokat is. A szalmafonó hagyományok bemutatásán túl a jelenkori, modern, művészi megfogalmazásoknak is helyet ad, ezzel igyekszik a legjobbat megőrizni a múltból, s ablakot nyit a jövő felé is. A magyarországi, erdélyi, bácskai és felvidéki szalmatárgyakon kívül, gazdag anyagot találunk itt Mexikóból, Svájcból, Japánból, Kínából, Hollandiából, Angliából, Amerikából, Ausztráliából, Svédországból, Litvániából, Oroszországból, Belorussziából és Németországból is. Két udmurt baba, 19. századi kalapcsipke mustralapok és egy huicita indián ceremónia kalap különleges értékei a gyűjteménynek. A szalmafonás történetét és a más európai szalmaközpontokat bemutató rész mind néprajzi, mind történeti szempontból olyan értékekre hívja föl a látogató figyelmét, amelyeket az anyag egyszerűsége, hétköznapisága miatt nem mindig veszünk észre. A muzeális gyűjtemény - melyet a wohleni (Svájc) és lutoni (Anglia) múzeumok is támogattak, valamint a kaliforniai Museum of American Straw Art testvér múzeumnak ismert el -, nemcsak a szalmafonóknak hanem a kutatóknak, néprajzosoknak is számos újdonságot tartogat, a faluba látogató turistáknak pedig igazi esztétikai élményt kínál. A múzeumban nyaranta bemutató foglalkozásokat, táborokat szerveznek. A látogató a témával kapcsolatos könyveket, képeslapot és míves szalma tárgyakat vásárolhat.