Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hónap műtárgya 2021. február

2021.02.07

Írország egyik védőszentje Szent Brigitta, akinek népszerűsége vetekedik Szent Patrikéval. Ő volt Írország első apácája, aki félig vakon egy tölgyfa alatti kunyhóban élt. Ünnepe február 1.

Több forrás beszámol arról, hogy Brigitta kicsi korától kezdve a szegények és a betegek megsegítésén fáradozott, közben pedig csodás dolgok történtek körülötte. Egy alkalommal például egy leprás tejet kért tőle, de Brigitta csak tiszta vizet tudott neki adni. Ám a víz tejjé változott a kezében, és a leprás meggyógyult tőle. 

Brigitta szép lány volt, és amikor eladó sorba került, akadt is kérője bőven. Brigitta viszont, mint Szent Patrik tanítványa, kizárólag az ige hirdetésének és az elesettek felkarolásának akarta szentelni az életét, így szüzességét már korábban Istennek ajánlotta. Brigitta fohászkodni kezdett az Úrhoz, hogy verje meg őt valamilyen testi hibával, mely elriasztja a kérőket. Kívánsága teljesült, és fél szemére megvakult. 

Brigitta a mai Kildareben rendezkedett be egy tölgyfa alatt. Kolostort alapított, és terjesztette a hitet. Az egyik leghíresebb esete egy haldokló pogány nagyvezér volt, (más legenda szerint az apja volt) akinek a halálos ágya mellett sásból font egy keresztet. A férfi magához ölelte a keresztet, és Brigitta szavainak hatására még halála előtt megkeresztelkedett. A sásból font kereszt pedig egyike lett Brigitta jelképeinek. Sokat emlegetett történet Brigittáról az is, amikor fürdőzés közben rárontott egy szolgáló, hogy meg kell vendégelniük a püspököket, de kifogytak a sörből. Brigitta megnyugtatta a szolgálót, kimászott a kádból, és a fürdővizét töltötte ki a püspököknek, akik állítólag se azelőtt, se azután nem ittak olyan finom sört.

Ma a február elején készített kereszteket az ajó fölé akasztják, s így az megvédi a házat és lakóit a gonosztól, bajtól, betegségtől.

Képtalálatok a következőre: st Brigitte cross