Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


műtárgy2021január

2021.01.02

A japán emberek többsége a sintoista valláshoz tartozik. Egyik különleges szokásuk, hogy a szent helyeiket rizsszalmából csavart kötéllel (SHIMENAWA) jelölik meg. "Shime" szó tartani, fogni, átölelni jelentéssel bír, a "nawa" kötelet jelent. A kötél lehet egészen vékony, de 1-2 méter átmérőjű is. Szerepe, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket, és hogy elválassza a megszenteltet a profántól. Legtöbbször hatalmas papírcsíkokat is tesznek bele, s aki ez alatt átmegy, megtisztul a bűneitől.

Eredetét több mítosz is magyarázza. Az egyik szerint Amaterasut, a napistennőt ilyen kötéllel akadályozták meg, hogy visszatérjen a barlangból, ahol elrejtőzött, a másik szerint Izumo Kami utasította az embereket, hogy az utakon kifeszített rizsszalma kötelekkel állítsák meg a terjedő betegségeket, ragályokat. 

A japán újévi ünnepségek előkészületeinek egyik fontos eleme, hogy december végén a kapuk, ajtók fölé un. SHIMENAKAZARI díszeket akasztanak, melynek szerepe azonos a shimenawaéval, vagyis, hogy távol tartsa a rossz szellemeket. Díszitik teknőssel, mely a hosszú életet, gyümölccsel, mely a bőséget, madárral, mely a boldogságot és csomókkal, mely a gazdagságot jelképezi. Legjellemzőbb színek a fehér, a piros és az arany. Alakja lehet hosszúkás, kerek, spirál.

A Szalma-Kincs-Tár ajtaját is egy ilyan Shimekazari díszíti, s óvja a rossz szándékú emberektől. Kyotóban kaptam a képen látható készítőjétől.