Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanulmányutak2014

2014.07.24

Tanulmányúton Olaszországban 2014. június 29. - július 8.

A kaliforniai testvérmúzeumunk kurátorával - Morgyn Owens-Celli-vel - 12 napos olaszországi tanulmányúton jártam, melynek során megpróbáltunk szinte minden szalmával kapcsolatos helyet fölkeresni.

Sajnos Rómában még nélkülem fedezett föl a kapucinusok múzeumában több 19. század elejéről származó, szalmaintarziával díszített dobozkát, aminek a funkcióját nem sikerült kideríteni.

Délnek vettük az irányt, s casertai főhadiszállással Foglianesebe mentünk, ahol augusztusban Szent Rókus tiszteletére olyan fesztivált tartanak, amelyen élet nagyságú szalmából készült szobrokat, templom másolatokat vonultatnak föl. Előtte egy hónapig az egész falu szalmafonó lázban ég, amely a mi ott jártunkkor még nem kezdődött el, de a féltve őrzött szalma kincseiket se nagyon akarták megmutatni.

Annál inkább kedvesen fogadott bennünket Giotto Faugno Mirabella Eclanoban levő műhelyében, ahol 25 méter magas tornyát készíti 1960-as évek óta 10 évente mindig újat. Fantasztikusan kedves ember, a torony tetején levő Szűz Mária szobrot egy magánkápolnában őrzik. A tornyot 6 ökörrel húzva, fém huzalokkal kifeszítve szállítják és 10 nap alatt építik föl. A falu múzeumában olyan tárgygyakat is bemutatnak, amely kalásszal és magvakkal van befedve. A szalmafonó hölgyek igen kevés fonatfajtát ismernek, de azt nagyon ötletesen tudják variálni.

Jelsiben júlus 26-án rendezik az aratóünnepséget, hatalmas karnevállal, amelyen minden szalmából van, nem annyira fonatból, mint inkább kalászból. A polgármester olyan 6 fogasás fogadást rendezett a számunkra, hogy utána már mindig csak ehhez hasonlítottuk a tésztákat, borokat, sonkákat stb. Itt is múzeumban őrzik a kellékeket, melynek alagsorában nem régiben tártak föl egy 12. századi freskókkal díszített kápolna maradványt.

Firenze külvárosa Signa, ahol a toszkán szalmakalap készítés relikviáit őrzik. Kedvesen több kalap készítő manufaktúrába is elvittek bennünket, de tudomásul kellett vennünk, hogy natíúr, igazi szalmából a kalapjaiknak mindössze 15%-a készül (annak a fonata is többnyire Kínából jön!!), s a többi mindenféle szalmautánzatú modern anyagból, papírból, hempből, műszálból.

A hegyre épült gyöngyszem falu, Monteppone, 2 hónapja nyílt kalapmúzeuma jó példa volt arra, hogyan lehet érdekesen és szakmailag pontosan bemutatni a szalmakalap készítést. A közeli iskola legfelső emeletén egy évekkel ezelötti pályázat anyagát nevettük végig, kimeríthetetlen ötletességgel készítettek sakk-asztalt, hőléghajót stb. szalmakalap alapból.

Sajnos Velencében nem találtuk meg a forrásaink szerint még létező szalmaoltárt, de legalább van miért visszmenni ebbe a varázslatos országba, ahol a kultúrát, a történelmet együtt szippantja be a klátogató a levendula és ciprusillattal.

Néhány ízelítő fotól a Képgalériában található.