Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bálint-szívek

2022.01.18

KERESD A BÁLINT-NAPI SZÍVET – A SZALMA-KINCS-TÁR AJÁNDÉKÁT

 

A keresztény ünnep eredete II Claudius császár idejére nyúlik vissza. A legenda szerint mielőtt a császár a keresztény hite miatt február 14-én kivégeztette volna Bálintot, Terni (akkori nevén Interamna) püspökét, ő a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat a püspök megajándékozta kertje virágaival. Szent Bálint, a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjévé. A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamos emberek gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

Magyarországon e szentnek csak szórványosan alakult ki kultusza. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna, és a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet templomának mennyezetén ma is látható Bálint freskója.

Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

 

Ennek a hosszúra nyúlt télnek a szomorú szürkesége adta az ötletet, hogy folytassuk a szarvasi Sárarany Szalmaporta tavalyi kezdeményezését, és mi is elrejtsünk 50 szalmaszívet Zengővárkony különböző helyein, hogy akik megtalálják örvendjenek neki (talán tovább is ajándékozzák) és mosolyukkal vidámságot hozzanak családjaik, barátaik életébe.

Lesz szív szabadban és zárt térben, iskolában, óvodában, boltban, múzeumban, étteremben, szobor alatt és fa tövében, játszótéren és patakhídon, haranglábnál és templomban.

Járj nyitott szemmel február 14-én Zengővárkonyban, játssz velünk és szórd szét a mosolyodat, örömödet, amit a kis szívek szereznek!