Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népi mesterségek

2012.02.15

A HAGYOMÁNYOK HÁZA

és a

KECSKEMÉTI NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

meghirdeti a

X. ORSZÁGOS NÉPI MESTERSÉGEK MŰVÉSZETE PÁLYÁZATOT

A pályázat célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. Olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.

Tárgyköre:

  • népi bútorműves, festettbútor-készítő, vaskovács, rézműves, bőrműves, szűcs, szűrszabó, kékfestő, fésűs, késes, gyertyaöntő, kádár, kulacskészítő, vertcsipke-készítő, mézeskalácsos, stb. tevékenységek
  • vessző, csuhé, gyékény, szalma, tárgykészítők alkotásai
  • népi öltözetkiegészítő szakágak: kalapos, lószőrfonó, gyöngyfűző és más népi ékszerkészítő,   papucskészítő, bocskoros, csizmadia;
  • a népi élet jeles napjaihoz és a népszokásokhoz kapcsolódó mesterségek: népi hangszer készítő, tojásfestő, stb.


A pályázat nyilvános, azon bárki részt vehet, aki ezt a célkitűzést elfogadja. A pályázatot a Bíráló Bizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad.
A tárgyankénti 1.500,- Ft-os zsűridíjat csekken kell befizetni, és jelentkezéskor az igazoló szelvényt, vagy fénymásolatát mellékelni. (Csekk Budapesten a Hagyományok Házában és Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben szerezhető be.)

Pályázni csak új alkotásokkal lehet, önálló tárggyal vagy garnitúrával. Azokat a munkákat, amelyek más pályázaton, vagy a népi iparművészeti zsűri előtt már szerepeltek, a Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe.

A pályaműveken fel kell tüntetni a pályázó nevét, valamint ki kell tölteni a mellékelt adatlapot, s azzal megegyezően be kell sorszámozni a tárgyakat. Csak személyes átvételre van lehetőség, 2012. május 10-12-ig 10-16 óra között a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben (6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.). Zsűrizés időpontja: 2012. május 16.

A pályázat anyagából a kiíró intézmények kiállítást rendeznek a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben és Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban is.

A pályázat eredményhirdetésére és a kiállítás megnyitására 2012. június 1-én 14 órakor kerül sor a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A kiemelkedő alkotások díjazásban részesülnek.

A kecskeméti kiállítás 2012. szeptember 8-ig tart nyitva, ezt követően, várhatóan 2012. novemberétől Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyílik kiállítás a pályázat anyagából.
A kiállított tárgyakat az alkotók csak a kiállítás bontása után szállíthatják el Budapestről a Népi Iparművészeti Osztályról (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás:

Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya

1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Csákányi Zoltán

+361 201-8734

csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu

 

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

(6000 Kecskemét, Serfőző u. 19. Tel.: 76/327-203, 76/506-108)

www.nepiiparmuveszet.hu

muzeum.nepiipar@gmail.com

nim01@citromail.hu